Receptek

Mert főzni  bárki tud…

Gusteau

Receptjeink kizárólag eredeti olasz receptek , melyeket a hagyományos olasz konyha mesterei alkottak.

Elkészítésük nem igényel különösebb szaktudást.

Suppli

A Supplì a római konyha csodálatos különlegessége: finom rizskrokett, jellegzetes hosszúkás formával. Előételnek vagy aperitif alkalmával kiváló, de önmagában és csemegeként is minden pillanatban jól esik megkóstolni ezeket a krokettet, amit a helyiek supplì-nak neveznek szálas mozzarella szívükért. Készen állunk? Akkor lássunk hozzá a főzéshez!

HOZZÁVALÓK (15 darab)

  • 250 g Carnaroli rizs
  • 200 g darált hús (sertés- vagy marhahús vagy vegyes)
  • 300 ml paradicsompüré
  • 1/2 hagyma
  • 50 ml fehérbor
  • 400 ml zöldségleves
  • 40 g pecorino (vagy parmezán)
  • 30 g vaj
  • 200 g mozzarella
  • 2 tojás
  • zsemlemorzsa
  • 2 evőkanál extra szűz olívaolaj
  • olaj a sütéshez

ELKÉSZÍTÉS

A supplielkészítéséhez először a hagymát apróra vágjuk, és forró olajban megpirítjuk. Hozzáadjuk a darált húst, és gyakran kevergetve megpirítjuk. Ha megpirult, adjuk hozzá a fehérbort, és főzzük el. Hozzáadjuk a paradicsompürét, sózzuk, és 10-15 percig tovább főzzük: a szósz legyen sűrű, de ne legyen száraz.
Ekkor adjuk hozzá a rizst, és főzzük meg úgy, mint egy rizottót, adjunk hozzá egy merőkanál forró húslevest, amikor zsírjára pirult.
Ha megfőtt, hozzáadjuk a vajat és a reszelt sajtot, majd jól összekeverjük. Ezután tegyük át a rizst egy sütőpapírral bélelt tepsire, és egy kanállal (kinyomkodás nélkül) terítsük szét, hogy teljesen kihűljön.
Amíg a rizs hűl, a mozzarellát apró darabokra vágjuk, és hagyjuk lecsepegni. Amikor a rizs kihűlt, folytathatjuk a kellék formázását: nedves kézzel vegyen egy kis rizst (fasírt méretű) és lapítsa el a tenyerén. Helyezzen rá egy darab mozzarellát, és hajtsa össze, hogy a supplì henger alakú legyen.
Ezután a gombócot a felvert tojásba, majd a zsemlemorzsába forgatjuk. Melegítsük fel a sütőolajat 175-180°-ra, és süssünk meg néhány adagot, gyakran megforgatva, hogy a felületük aranybarna legyen. Ha készen vannak, nedvszívó papírra helyezzük át őket.
Azonnal, forrón tálaljuk.

Lasagne

Hoztuk Önnek egy olyan receptet, mely a hagyományos ízek és a modern konyhaművészet remekeit ötvözi. A frissen elkészített tésztalapok között megbúvó ínycsiklandozó ragu, a selymes béchamelszósz és a gondosan válogatott fűszerek összjátéka olyan élményt nyújt, mely feledhetetlenné teszi minden falatot. Ez a lasagne recept nem csak egy étel, hanem egy utazás az ízek birodalmában. Legyen az egy hétvégi családi ebéd, egy romantikus vacsora vagy egy baráti összejövetel, ez a recept mindig tökéletes választás. Fedezze fel a Lasagne varázslatát, és hozza be az olasz konyha melegségét az otthonába! Készen állunk? Akkor lássunk hozzá a főzéshez!

HOZZÁVALÓK (8-10 főre)

Bolognai szósz 

  • 500 g darált marhahús
  • 200 g darált sertéshús
  • 50 g bacon
  • 700 g hámozott paradicsom, vagy konzerv paradicsomlé
  • 1 sárgarépa
  • 2 gerezd fokhagyma
  • 1 szár zeller (elhagyható)
  • 1 vöröshagyma
  • 1 medvehagyma
  • 1 pohár vörösbor
  • 1 csipet cukor
  • Egy kis tej
  • Só, bors, babérlevél, bazsalikom

Bechamel

  • 4 dl tej
  • 2 dl tejszín
  • 40 g liszt
  • 40 g vaj
  • Bors
  • 300 g reszelt parmezán

ELKÉSZÍTÉS

Bolognai szósz:
Olívaolajon pirítsd meg az apróra vágott fokhagymát, a hagymát, a medvehagymát, a sárgarépát és esetleg a zellert (bevallom, sokszor nem adok hozzá). Minden zöldséget a lehető legfinomabb kockákra kell vágni.
Adjuk hozzá a bacon darabokat, és pirítsuk meg. Ezután hozzáadjuk a sertéshúst, majd a darált marhahúst. 5% zsírt veszek, mert a szalonnadarabokkal és a sertéshússal már lesz elég zsírunk a szószban. Felöntjük vörösborral, és hagyjuk redukálni. Ha szükséges, adjunk hozzá egy kis tejet, hogy sima legyen.

Bechamel
Egy serpenyőben olvasszuk fel a vajat. Adjuk hozzá a lisztet, és főzzük 3 percig, hogy fehér roux formát kapjunk. Ezután apránként öntsük fel a tejszínnel elkevert tejet, miközben habverővel élénken keverjük. A tej többszöri hozzáadásával elkerülhető a csomók kialakulása. Közepes/alacsony lángon, folyamatos kevergetés mellett főzzük. Adjuk hozzá a parmezán felét, és hagyjuk 1 percig olvadni.

Összeállítás

A sütőt 200 fokra előmelegítjük.

Az összeállításhoz egyszerűen tegyünk egy réteg lasagne tésztát egy előzőleg kivajazott tálba, majd egy réteg húst, egy nagyon vékony réteg bésamelt, és addig ismételjük a műveletet, amíg mindent fel nem használtunk. Szeretem a tésztaréteget vastag bésamelréteggel bevonni. A tetejére teszem a maradék parmezánt, hogy jól barnuljon minden. Ezzel a technikával enyhén ropogós felső réteget kapunk. De befejezhetjük egy réteg hússal és besamellel is, hozzáadva a parmezánt, és így nagyon puha lesz a lasagne.

Miután összeállítottuk, egyszerűen tegyük be a sütőbe körülbelül húsz percre 200 fokon. Az utolsó pillanatban töltsünk 5 percet a grill állásban, hogy a sajt jól megpiruljon. Ezután vágjunk szép négyzet alakú szeleteket. Némi bébispenóttal vagy salátával és durvára reszelt parmezánnal tálaljuk.

Minestrone leves

Varázsolja magát a klasszikus olasz minestrone leves változatos világába, ahol a friss zöldségek és a gazdag ízek találkoznak egy csodálatos harmóniában. Készítse el ezt az ételkülönlegességet, és élvezze az ízek nagyszerűségét! Készen állunk? Akkor lássunk hozzá a főzéshez!

HOZZÁVALÓK (4 személyre)

  • Hagyma, sárgarépa és zeller
  • Paradicsom: friss vagy konzerv
  • Bab: vesebab, fehér bab vagy ezek kombinációja
  • További zöldségek: tök vagy cukkini, zöldbab. De bármilyen más zöldség felhasználható.
    Fűszerek: rozmaring, bazsalikom , fokhagyma és petrezselyem.
  • Spagetti vagy szarvacska tészta.
  • Parmezán sajt és a héja
  • Marha- vagy csirkehús alaplé
  • Olivaolaj
  • Só, bors

ELKÉSZÍTÉS

Az alapanyagok tekintetében mindenféle, a kamrában-hűtőben megtalálható zöldség felhasználható.

Kevés oliva olajon megdinszteljük a zöldségeket, pici sóval, borssal, a zúzott fokhagymával  és a fűszerekkel ízesítve pár percig kevergetjük.

Felöntjük 1 liter hús alaplével és puhára főzzük a zöldségeket. Hozzáadjuk a parmezán héját, amit a főzés végén kiveszünk.  Beleszórjuk a félbe-negyedbe tört spagettit vagy szarvacska tésztát és takaréklángon puhára főzzük. Főzés végén megszórjuk petrezselyemmel, bazsalikommal és rozmaringgal.

Tálaláskor a tányérban reszelt parmezánnal meghintjük.